Externe

România și Coreea de Sud consolidează cooperarea în domeniul energiei nucleare

schedule 24 apr. 2024, 15:18

România și Coreea de Sud consolidează cooperarea în domeniul energiei nucleare
https://pixabay.com/illustrations/south-korea-republic-of-korea-asia-1151149/
România și Coreea de Sud consolidează cooperarea în energie nucleară, vizând tehnologii avansate și securitatea aprovizionării.

România a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Coreea de Sud pentru a consolida cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare. Acordul, semnat în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, și a omologului său sud-coreean, Yoon Suk Yeol, vizează îmbunătățirea echipamentelor nucleare, echipamente de securitate, combustibil nuclear, reactoare modulare mici (SMR) și gestionarea deșeurilor radioactive.

Ministrul Energiei din România, Sebastian Burduja, și ministrul Comerțului, Industriei și Energiei al Republicii Coreea, Dukgeun Ahn, au discutat despre extinderea cooperării pentru dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă și a lanțului de aprovizionare cu combustibil. Coreea de Sud a exprimat interesul de a sprijini industria nuclearo-electrică din România, inclusiv prin retehnologizare, furnizare de combustibil nuclear și servicii de întreținere și management.

Memorandumul subliniază și proiecte energetice majore, precum retehnologizarea Unității 1 de la CNE Cernavodă și construirea unei instalații de detritiere, care ar poziționa România ca un centru european pentru producția și exportul de tritiu, un combustibil pentru reactoarele de fuziune nucleară.

Cooperarea în domeniul energiei nucleare între cele două țări a crescut în ultimii ani, cu Coreea de Sud arătând un interes deosebit pentru finanțarea proiectului reactoarelor modulare mici de la Doicești. Acordul întărește dialogul internațional privind securitatea energetică și diversificarea aprovizionării cu resurse energetice.

Vizita președintelui Klaus Iohannis în Republica Coreea a inclus și participarea altor membri ai Guvernului României, consolidând astfel relațiile bilaterale dintre cele două națiuni.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 7 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

26 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9764 RON
-0.00050
USD
USD: 4.65 RON
-0.01390
GBP
GBP: 5.818 RON
0.00140
HUF
HUF: 1.2774 RON
-0.00380
BGN
BGN: 2.5444 RON
-0.00030
CHF
CHF: 5.0964 RON
-0.00730
Convertor valutar

Rezultat: ---