Externe

Activist austriac de extremă dreapta eliberat de talibani în Afganistan

schedule 26 feb. 2024, 09:27

Activist austriac de extremă dreapta eliberat de talibani în Afganistan
https://pixabay.com/photos/marines-afghanistan-war-soldier-60540/
Herbert Fritz, austriac de 84 ani cu vederi naționaliste, a fost eliberat de talibani și a ajuns în Qatar, după arestarea sa în Afganistan pentru suspiciune de spionaj.

Herbert Fritz, un austriac de 84 de ani, cunoscut pentru vederile sale naționaliste de extremă dreapta, a fost eliberat de talibani și a ajuns la Doha, capitala Qatarului, duminică. Arestarea sa în Afganistan a avut loc în luna mai a anului trecut, iar eliberarea sa a fost posibilă datorită medierii guvernului din Qatar, conform anunțului făcut de guvernul austriac.

Fritz, care a fost membru fondator al Partidului Naţional Democrat (NDP) din Austria, un grup interzis în 1988, a fost descris ca un participant activ în cercurile politice de extremă dreapta. Înainte de arestarea sa, Fritz a vizitat Afganistanul și a publicat materiale prin care relata pozitiv despre viața sub conducerea talibană, potrivit ziarului austriac Der Standard. Aceste materiale au fost folosite pentru a susține ideea că Afganistanul este o țară sigură pentru întoarcerea refugiaților.

Talibanii l-au arestat pe Fritz sub suspiciunea de spionaj, iar Ministerul austriac de Externe a depus eforturi încă din luna mai pentru eliberarea lui, mulțumind Qatarului și reprezentanței Uniunii Europene din Kabul pentru sprijinul acordat. Ministerul de Externe din Qatar și-a exprimat recunoștința față de cooperarea administrației talibane în acest caz.

Centrul de documentare al Rezistenţei austriece, care monitorizează activitatea extremei drepte, a confirmat activitatea politică a lui Fritz în cercurile respective. Partidul Libertăţii din Austria, o formațiune de extremă dreapta, a făcut presiuni pentru eliberarea lui Fritz, susținând că acesta efectua cercetări pentru o carte în Afganistan.

La sosirea sa la Doha, Fritz a declarat reporterilor că dorește să viziteze din nou Afganistanul, menționând că a întâlnit „oameni drăguți”, dar și „oameni proști” și că aregretă incidentul. Fritz a fost cunoscut pentru călătoriile sale în locuri considerate periculoase, inclusiv în Afganistanul anilor 1980.

SONDAJ

Folosiți variantele de round-up și cashback ca să economisiți bani?

Da: 9 voturi
Nu: 19 voturi
Trebuie sa alegeti minum un raspuns!
Trebuie sa alegeti un raspuns!
Camp obligatoriu!

28 useri au trimis feedback

EUR
EUR: 4.9751 RON
0.00050
USD
USD: 4.5879 RON
-0.01070
GBP
GBP: 5.8059 RON
-0.00650
HUF
HUF: 1.2827 RON
0.00690
BGN
BGN: 2.5437 RON
0.00030
CHF
CHF: 5.046 RON
0.02730
Convertor valutar

Rezultat: ---